Vinkit työnhakuun

Työnhaun muistilista

Kuvittele, että olet hakemassa unelmiesi työpaikkaan. Lisäksesi samaa paikkaa hakee myös 40 muuta ihmistä ja työnantaja tai rekrytoija on päättänyt, että vain 8 heistä kutsutaan haastatteluun. Haluat tietysti olla näiden kahdeksan haastateltavan joukossa. Mutta miten erotut joukosta eduksesi?

Olemme koonneet tähän muistilistaan asioita eli vinkit työnhakuun, jotka kannattaa pitää mielessä töitä hakiessa:

1. Tee pohjatyö huolella

Lue työpaikkailmoitus huolella ja tutustu yritykseen ennen hakemuksen kirjoittamista. Huolella tehty taustatyö voi olla juuri se seikka, joka erottaa sinut muista hakijoista.

Lisäksi, jos saat yllättävän haastattelupuhelun tai nopean haastattelukutsun, tiedät jo valmiiksi minkälaisesta yrityksestä on kyse.

2. Rekrytoijalle soittaminen kannattaa

Jäikö jotakin epäselväksi, kaipaatko tarkennusta tai haluatko varmistaa, että hakemuksesi luetaan?

Soita ilmoituksessa mainitulle yhteyshenkilölle. Voit soittaa jo ennen hakemuksen lähettämistä, jos uskot, että tieto vaikuttaa hakemuksen sisältöön. Mieti oleellista kysyttävää, joka ei ilmene ilmoituksesta tai nettisivuilta, sekä valmistaudu myös kertomaan sanallisesti itsestäsi.

3. Et saa työtä, jota et hae

Oletko kiinnostunut jostain tietystä työstä, mutta sinulla ei vielä ole  kaikkea osaamista, jota työtehtävä vaatii? Hae silti! Täydellistä hakijaa ei ehkä edes ole: työhön voi kasvaa ja työssä oppii. Tärkeää on vakuuttaa rekrytoija potenttiaalistasi. Ja jos tällä kertaa ei onnista, olet ainakin yrittänyt ja oppinut prosessista.

4. Älä ole sarjahakija

Älä lähetä samaa hakemusta kaikkiin hakemiisi työpaikkoihin. Rekrytoijat tunnistavat sarjahakemukset ja tekevät heti omat tulkintansa hakijan motivaatiosta työtehtävää kohtaan.

Sarjahakemuksella tarkoitetaan hakemusta, jonka hakija on ajatellut sopivan sellaisenaan esimerkiksi kaikkiin myyntialan töihin, erikoistumisesta ja yrityksestä riippumatta.

On parempi lähettää muutamia hyviä hakemuksia viikossa, kuin kymmeniä sarjahakemuksia. Laadulla on merkitystä!

5. Työhakemusta ei tarvitse aloittaa tyhjästä

Jos jokin lähettämistäsi hakemuksista toimii erityisen hyvin, sitä kannattaa käyttää pohjana seuraaville hakemuksille. Tärkeää on kuitenkin kohdentaa ja räätälöidä hakemus sopivaksi hakemaasi työtehtävään.

6. Muista, että olet kirjoittamassa vastausta ilmoitukseen

Ahdistaako ajatus oman osaamisensa hehkuttamisesta ja myymisestä? Monille työnhakijoille tämä tuntuu olevan suuri ahdistuksen aiheuttaja. Kokeile, jos ajattelutavan muuttaminen auttaisi: et ole myymässä mitään, vaan kirjoittamassa vastinetta. Sinä olet ratkaisu heidän tarpeeseensa!

Ilmoituksessa on kerrottu minkälaista työntekijää haetaan ja millaista osaamista tältä kaivataan.

Vastauksessa pääset siis kertomaan mitä haettuja taitoja sinulla jo on ja mistä olisit kiinnostunut oppimaan lisää.

Tempro - vinkit työnhakuun

7. Korosta motivaatiotasi

Pohdi omaa motivaatiotasi hakemaasi tehtävään ja sisällytä se hakemukseesi. Miksi haluat juuri hakemaasi työpaikkaan? Muista, että joskus motivoituneisuus ja se että, olet työyhteisöön sopiva tyyppi, voi vaikuttaa valintaan enemmän kuin pitkä työtausta.

8. Aikainen lintu madon nappaa – myös työnhaussa

Yhteen hakemukseen ei kannata jumittua liian pitkäksi aikaa. Joskus on parempi vain lähettää hakemus ja jatkaa seuraavaan. Aikainen lintu madon nappaa! Jos haastattelut aloitetaan jo ennen hakuajan päättymistä, saattaa viime tingan hakemus jäädä vähemmälle huomiolle.

9. Muista ottaa ilmoituksen tiedot itsellesi ylös

Jos sinut kutsutaan hakuajan päätyttyä haastatteluun, ilmoitus on saatettu jo poistaa internetistä. Ota siis työpaikkailmoituksen tiedot teksteineen itsellesi ylös. Ennen haastattelua on hyvä vielä kerrata hakemuksesta minkälaista tyyppiä kyseiseen tehtävään haetaankaan.

10. Pyydä, että joku lukee hakemuksesi läpi

Omille virheilleen sokaistuu helposti. Turhia kirjoitus- ja asiavirheitä välttääksesi pyydä, että joku oikolukee hakemustekstisi.

11. Tee selkeä ja helposti päivitettävä CV

Näyttävällä CV:llä voi jäädä rekrytoijan mieleen ja erottua hakemusten merestä, mutta erityisen tärkeää CV:ssä on jäsentely. Rekrytoijan pitäisi nopealla vilkaisulla kyetä hahmottamaan ansioluettelosi rakenne.

Hyvin jäsenneltyä CV:tä on myös helppo muokata ja päivittää vastaamaan juuri hakemaasi tehtävää. Jos et halua rakentaa CV-pohjaa alusta saakka, käy lataamassa Tempron ilmainen CV-pohja. Visuaalisen CV:n pystyy tekemään ilman sen suurempaa graafista osaamista ja ilmaiseksi, esimerkiksi Canvalla.

12. Älä anna suorituspaineiden lannistaa

Joskus, innostuessaan potentiaalisen kuuloisesta työpaikkailmoituksesta, aiheuttaa itselleen valtavat suorituspaineet. Tunnistatko ajatuksen siitä, että työhakemuksen, CV:n ja LinkedIn profiilin pitää olla täydellisiä ennen kuin uskaltaa edes hakea unelmiensa paikkaa? Välillä pitää vaan hyväksyä, että kaikkea ei pysty tai ehdi hiomaan huippuunsa ja lähettää hakemus siitä huolimatta! Kukaan ei ole täydellinen!

Joskus työnhaku on haastavaa, väsyttävää ja aikaa vievää.

Lue kuinka kirjoittaa hyvä työhakemus, jos sinusta tuntuu, että jo pelkkä ajatus hakemuksen kirjoittamisesta turhauttaa, rakenne on hukassa tai kärsit tyhjän paperin kammosta.

Käy myös kurkkaamassa Tempron avoimet työpaikat tai laita meille avoin hakemus. Olemme aina kiinnostuneita hyvistä tekijöistä!

Tsemppiä työnhakuun!

Haastava työnhaku