Nopeat vinkit työnhakuun

Nopeat vinkit työnhakuun

Osaatko kertoa työnantajille itsestäsi ja osaamisestasi? Tiedätkö, miten annat positiivisen kuvan itsestäsi? Miten valmistaudut työhaastatteluun?

Ansioluettelo

Huolehdi, että ansioluettelosi on ajan tasalla. Ansioluettelosta täytyy löytyä vähintään seuraavat asiat: henkilötiedot, yhteystiedot, koulutushistoria ja työhistoria. Lisäksi voit liittää mukaan kielitaitosi, tiedot IT-kyvykkyyksistäsi, harrastuksesi sekä suosittelijat. Voit ladata malli-CV:n Tempron tietopankista.

Hakemuskirje

Osoita hakemuskirjeesi paikkaan, jota haet. Kerro hakemuksessasi, miten koulu- ja työhistoriasi tukevat juuri tätä tehtävää. Jos olet saanut paikkaan vaadittavat tiedot tai taidot harrastuksesi kautta, kerro tästäkin. Kerro vahvuuksistasi, ja siitä, miksi olisit sopiva henkilö kyseiseen tehtävään.

Työpaikkailmoitukset ja hakupalvelut

Tutki aktiivisesti työpaikkailmoituksia, esimerkiksi TE-palveluiden sivuilta (www.mol.fi). Hakuaika joihinkin tehtäviin saattaa olla lyhyt, joten huolehdi, ettei sinua kiinnostava paikka jää hakematta.

Sosiaalinen media

Seuraa sinua kiinnostavia yrityksiä sosiaalisessa mediassa. Rekrytointi sosiaalisen median kautta on jo yleistä. Jätä avoin hakemus sinua kiinnostaviin yrityksiin. Jos sinulle sopivaa paikkaa ei juuri sillä hetkellä ole auki, lähesty yritystä avoimella hakemuksella.

Työpaikkahaastattelu

Kun saat kutsun työpaikkahaastatteluun, ole ajoissa paikalla. Varaa aikaa haastatteluun noin puoli tuntia. Pukeudu siististi ja ota koulu- ja työtodistuksesi mukaan. Muista tärkeimmät kohteliaisuudet ja käytöstavat – ensivaikutelman voi tehdä vain kerran!

Me Temprossa autamme sinua mielellämme CV:n ja hakemuksen kanssa. Meillä on tarjolla useita työmahdollisuuksia eri aloille ja asiakasyrityksiin. Jos et löydä meiltä heti sinulle sopivaa työtehtävää, voit jättää avoimen hakemuksen. Olemme sinuun yhteydessä, kun osaamistasi vastaava työpaikka on tiedossa.

Ota meihin yhteyttä tai tule käymään toimistollamme!

Keikkatyö on hyvä ja joustava vaihtoehto työllistymiseen ja ammattilaisen palkkaamiseen. Se on myös tämän päivän tapa työllistyä ja teettää työtä. Keikkatyötä tekevät tyypillisesti muun muassa opiskelijat, työttömät ja entistä useammin myös eläkeläiset. Keikkatyöstä saatu työkokemus voi edesauttaa työllistymistä pitempiin työsuhteisiin.

Työtön ja keikkatyö

Keikkatöiden tekemisessä tulee ottaa huomioon erilaisia asioita, jos nauttii taloudellista tukea. Jos työtön saa työttömyysetuutta, kaikki ansiotulot täytyy ilmoittaa Kelaan. Työtön voi ansaita 300 euroa kuukaudessa ilman, että ansiot vaikuttavat työttömyysetuuteen.

Opiskelijan keikkatyö

Opiskelijoille taas on määritelty vuositulorajat, jotka riippuvat tukikuukausien määrästä. Opiskelija voi tienata 660 euroa jokaista kuukautta kohti, jolta on saanut opintorahaa tai asumislisää tai molempia. Opiskelija voi tienata 1 970 euroa jokaista kuukautta kohti, jolta ei ole saanut opintorahaa tai asumislisää tai kumpaakaan näistä.

Eläkeläinen ja keikkatyö

Eläkeläisenäkin voi tehdä töitä – ja kasvattaa samalla eläkettä. Jokainen ansaittu euro kasvattaa eläkettä silloinkin. Vanhuus- ja työkyvyttömyyseläkkeellä tehty työ kasvattaa tällä hetkellä uutta eläkettä 1,5 prosenttia palkasta, kunnes täyttää 68 vuotta. Jos eläkeläisenä harkitsee työntekoa, pitää varmistaa etukäteen, vaikuttaako työnteko jo ansaittuun eläkkeeseen. Jos tekee töitä vanhuuseläkkeen rinnalla, pitää muistaa, että olemassa olevan työsuhteen tulee päättyä ja solmia uusi työsopimus.

Eläketuloa verotetaan kuten palkkatuloa. Lopullisen veroprosentin ratkaisee se, kuinka paljon kalenterivuoden aikana kertyy eläketuloa ja palkkatuloa yhteensä – ja niihin liittyviä vähennyksiä. Kannattaa hankkia kaksi verokorttia: yksi eläketuloa ja toinen palkkatuloa varten, jotta maksaa koko ajan oikean määrän veroa sekä eläkkeestä että ansioista.

Työttömyysetuus osa-aikaisessa palkkatukityössä

Työntekijä, joka tekee osa-aikaista palkkatukityötä, voi olla oikeutettu soviteltuun työmarkkinatukeen tai peruspäivärahaan. Soviteltua työttömyysetuutta maksetaan, jos sovitellun etuuden muut edellytykset täyttyvät. Tällöin ansiotulot sovitetaan yhteen peruspäivärahan tai työmarkkinatuen kanssa.

Työtulon vaikutus ansiopäivärahaan

Osittain työllistyneelle maksetaan ansiopäiväraha soviteltuna. Tämä tarkoittaa sitä, että täydestä ansiopäivärahasta vähennetään puolet siitä työtulosta, joka ylittää kuukausittaisen erikseen määritellyn suojaosan.

Soviteltua päivärahaa voidaan maksaa osa-aikatyön, enintään kaksi viikkoa kestävän kokoaikatyön ja lomautuksen ajalta, jos työtä tehdään enintään 80 % alan enimmäistyöajasta. Lomautetun työntekijän työaikaa tarkastellaan kalenteriviikoittain. Jos henkilö tekee osa-aikatyötä tai enintään kaksi viikkoa kestävää kokoaikatyötä, työaikaa tarkastellaan joko neljän kalenteriviikon tai kuukauden jaksolla.

Tarkempia tietoja tulojen vaikutuksesta tukiisi löydät ammattiliittosi ja Kelan sivuilta. www.kela.fi sekä osoitteesta www.ilmarinen.fi.

Vuokratyö

Tempron vuokratyöopas on tarkoitettu kaikille vuokratöistä kiinnostuneille. Oppaassamme kuvataan yleisluontoisesti vuokratyötä sekä vuokratyöntekijän oikeuksia ja velvollisuuksia. Tärkeä asia on se, että vuokratyö ei poikkea työnä mistään muusta työstä. Lähtökohtaisesti vuokratyöntekijää kohdellaan yhdenvertaisesti muihin työntekijöihin nähden.

 • Vuokratyöntekijöittemme työnantaja on Tempro. Kun työskentelet Tempron asiakasyrityksessä, asiakasyrityksellämme on työnjohto-oikeus.
 • Palkkasi maksaa Tempro.
 • Työhön perehdytyksestä huolehtii asiakasyritys.
 • Työsuhde voi olla toistaiseksi voimassa oleva, määräaikainen, osa-aikainen tai keikkatyöperusteinen. Jokaisesta työsuhteesta laaditaan kirjallinen työsopimus.
 • Temprossa noudatamme aina alakohtaista työehtosopimusta.
 • Tuntipalkkalaisten palkka maksetaan kaksi kertaa kuussa, kuukausipalkkalaisten kerran kuussa.
 • Tarvittaessa saat Temprosta työhön tarvittavan perustyövaatetuksen ja mahdollisesti myös työn edellyttämät turvavälineet (kypärä, suojalasit, kuulosuojaimet jne.)
 • Kaikki Tempron työntekijät on vakuutettu työsuhteen ajan ammattitautien ja työtapaturmien varalta.
 • Vuokratyöstä kertyy eläkettä ansiotulojen perusteella samalla tavalla kuin muissakin työsuhteissa.
 • Vuokratyöntekijällä on yhtäläinen oikeus vuosilomaan ja lomakorvaukseen kuin muillakin työntekijöillä. Myös oikeus lomarahaan tai lomaltapaluurahaan määräytyy käytettävän työehtosopimuksen mukaan kuten kaikissa työsuhteissa.
 • Vuokratyön tekeminen on mahdollinen väylä työllistyä vakituisesti käyttäjäyritykseen. Saat vuokratyöstä yhtä arvokasta työkokemusta kuin työskennellessäsi suoraan yrityksessä.
 • Työntekijä saa itse päättää, ottaako tarjotun työn vastaan.
 • Vuokratyössä sinulla on yhden kontaktin kautta mahdollisuus useaan työpaikkaan.
 • Vuokratyö ei tarkoita vain pätkätöitä, vaan se voi olla myös pidempi työsuhde.
 • Tempro ei tee turhia työsopimuksia. Ellei työpaikkaa ole, emme solmi työsopimusta.

Ota yhteyttä

Soita meille tai lähetä sähköposti ja kerro suunnitelmistasi.
Autamme sinua löytämään tarpeisiisi parhaan ratkaisun.

Mika Palmio

Mika Palmio

 • Liiketoimintajohtaja
 • 020 7669 441
 • mika.palmio@tempro.fi

Lataa Malli-CV tietopankistamme!