Kuinka kirjoittaa hyvä työhakemus

Kuinka kirjoittaa hyvä työhakemus

Minkälainen on hyvä työhakemus? Hyvässä hakemuksessa yhdistyy hakijan osaaminen ja persoonallisuus, yritykselle kohdentaminen sekä selkeä kirjallinen ilmaisu ja hyvä rakenne. Ei ole yhtä ainoaa tapaa tehdä työhakemusta, mutta tässä on muutama vinkkijosta voi olla hyötyä, kun pää lyö tyhjää ja tyhjän paperin kammo iskee.

Hakemuskirjeen aloittaminen

Niin kuin missä tahansa tekstissä, työhakemusta kirjoittaessa kannattaa kiinnittää huomiota tekstin alkuun; sen tarkoitus on kiinnittää lukijan huomio ja herättää kiinnostus. Ensimmäisessä kappaleessa luot ensivaikutelman ja sinullla on mahdollisuus kertoa itsestäsi ja kiinnostuksestasi juuri tähän yritykseen ja tehtävään.
Koita vastata ensimmäisessä kappaleessa kysymyksiin:

1). Kuka olet?
2). Miksi haet juuri tähän yritykseen ja tehtävään?
3). Miksi sinä olisit sopiva henkilö?

Esimerkki:

 Taneli Työnhakija on hakemassa Yritys Esimerkille töihin. Kuvitteellinen Yritys Esimerkki toimii logistiikka- ja huolinta-alalla ja etsii huolitsijaa monipuolisiin tehtäviin lentoviennissä. Työtehtävät vaativat hyvän asenteen ja paineensietokyvyn lisäksi perus osaamista tietotekniikasta ja asiakaspalvelusta ja valmiutta työskennellä sekä suomeksi että englanniksi. Hakijalta toivotaan relevanttia työkokemusta ja/tai alan opintoja, mutta tärkeintä on kuitenkin hyvä asenne ja motivaatio.

”Olen Taneli Työnhakija, kokenut huolinta-alan ammattilainen ja joustava työntekijä. Päätin hakea tehtävään, sillä koen että kokemukseni ja asenteeni sopisivat työnkuvaan täydellisesti. Viihdyn huolitsijan töissä ja minulla on osaamista myös asiakaspalvelusta ja tietotekniikasta. Arvomaailmani käy hyvin yksiin Esimerkki Yrityksen arvojen kanssa: Minäkin koen että avoimuus on tärkeässä roolissa niin asiakaspalvelussa, kuin hyvän työyhteisön luomisessakin!”

Seuraavissa kappaleissa voit tarkentaa osaamistasi, ominaisuuksiasi ja taustaasi, mainita relevantista työkokemuksesta ja koulutuksesta. Jos työkokemuksesi on tuorempaa ja tehtävän kannalta relevantimpaa, se kannattaa mainita ennen koulutusta ja toisin päin.

Työhakemuksen sisältö vai lista adjektiiveja?

Työhakemukseen on hyvä sisällyttää kuvailevia adjetiiveja. Ongelma syntyy, jos koko hakemuskirje jää suppeaksi ja alkaa muistuttaa listaa. Pelkän listan sijaan adjektiivit kannattaakin laittaa yhteen koulutuksen ja kokemuksen kanssa. Tärkeää on siis valita sellaisia adjektiiveja, joita pystyy perustelemaan omalla taustallaan. Jos teet tämän, niin yhtäkkiä sinulla onkin lyhyen listan ja yksittäisen faktan sijaista kokonainen kappale, kuten seuraavista esimerkeistä voit huomata:

 Lyhyt lista: ”Olen positiivinen, motivoitunut, ahkera ja huolellinen työntekijä. Minulla on kolme vuotta työkokemusta huolinta-alalta.”

Kokonainen kappale: ”Olen positiivinen ja motivoitunut, ahkera ja huolellinen tekijä. Edellisessä työpaikassani Entinen Duuni Oy:ssä työskentelin lentoviennissä ja sain kehuja hyvästä asiakaspalveluasenteestani sekä positiivisesta suhtautumisesta uusiin haasteisiin. Olen perusluonteeltani ahkera ja mielestäni huolellisuus on tärkeää. Kolmen vuoden työkokemukseni huolinnan ja logistiikan parissa on opettanut että kun tekee asiat kerralla kunnolla, ei tarvitse jatkuvasti palata korjailemaan huolimattomuusvirheitä!”

Hakemuksen kirjoittamisessa ihmisiä tuntuu usein ahdistavan itsensä kehuminen. Omien vahvuuksien kartoittamista työhakemuksessa ei kannata ajatella itsensä kehumisena, vaan osana vuoropuhelua. Työnantaja on työpaikkailmoituksessa aloittanut keskustelun, johon työnhakija vastaa hakemuksellaan. Kysymys ei ole viestistä, jossa keskityt kehumaan itseäsi, vaan vastauksesta, jossa kerrot miksi olet sopiva henkilö kyseiseen työtehtävään.

Hakemuskirjeen lopettaminen

Miten lopettaa työhakemus niin, että rekrytoijalle jää tunne, että tässäpä on innostunut ja pätevä tyyppi? Hakemuksen viimeiseen kappaleeseen on tarkoitus laittaa loppupäätelmät. Olet juuri esitellyt itsesi ja kertonut, miksi olet sopiva henkilö kyseiselle yritykselle ja kyseiseen tehtävään.
Nyt sinulla on mahdollisuus:

1). Kiteyttää vielä kerran, miksi sinut tulisi valita.
2).  Kiittää rekrytoijaa ajasta, jonka hän käytti hakemuksesi lukemiseen.
3). Ilmaista, että tulisit mielelläsi haastatteluun.

Mitähän aiemmin esimerkinä toiminut Taneli Työnhakija kirjoittaisi?

”Olisin hyvä valinta Yritys Esimerkille, koska minulla on kasassa tarvittavaa osaamista ja palava halu oppia uutta ja kehittää itseäni! Olen hyvällä paineensietokyvyllä varustettu itsenäinen tekijä ja entiset kollegani kertoisivat kysyttäessä, että olen myös rento ja mukava työkaveri ja tiimityöntekijä. Uskon, että olisin hyvä lisäys lento-tiimiin ja koko työyhteisöön.

Toivottavasti hakemukseni herätti mielenkiintonne! Tulisin erittäin mielelläni haastatteluun keskustelemaan tarkemmin siitä, miten voisimme yhdessä varmistaa sen että Yritys Esimerkin lentoviennin ammattitaito ja asiakaspalvelu on alansa huippua!

Ystävällisin terveisin,
Taneli Työnhakija”

Työhakemuksen kirjoittaminen on yksinkertaisimmillaan hyvän ensivaikutelman luomista. Jos ihmisellä on sinusta hyvä ensivaikutelma, hän haluaa tietää sinusta lisää. Työnhakutilanteessa se tarkoittaa yleensä sitä, että rekrytoija kutsuu sinut haastatteluun.

Tsemppiä työnhakuun!

Katso myös avoimet työpaikkamme tai laita avoin hakemus

Ota yhteyttä

Soita meille tai lähetä sähköposti ja kerro suunnitelmistasi.
Autamme sinua löytämään tarpeisiisi parhaan ratkaisun.

Timo Nurmi

Timo Nurmi

  • HR-koordinaattori
  • 020 7669 446
  • timo.nurmi@tempro.fi

Lataa Malli-CV tietopankistamme!